Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Ezotéria vs. ezoterika?

2008.05.12. 20:38 | VicGilson | Szólj hozzá!

Címkék: ezotéria asztrológia rudolf steiner tarot ezoterika osho talmud szepes mária popper péter müller péter hamvas béla tabula smaragdina misztérium kabbala kornya zsolt raul renier i ching hajo banzhaf

Először is nyelvészkedjünk egy csöppet.
Mit is jelent az a szó, hogy ezotéria?
A kifejezés a görög esotericos szóból származik. Jelentése: belső, rejtett, titkos. Tulajdonképpen annak kifejezése egyszóval, hogy tudás - ami csak a beavatottak számára érthető, hozzáférhető.
Itt el is érkeztünk a XXI. századi álezoterikus zagyvaságokhoz.

Manapság egyre inkább hozzáférhetőek a régen még elérhetetlen státuszban lévő dokumentumok, tanítások. A mai világ olyan, hogy bárki megvásárolhatja a Talmudot, a Kabbalát, vagy a Tabula Smaragdinát. Azonban aligha lehetnek számosan, akik kijelenthetik: teljes mértékben megértették mondjuk a Talmudot (félreértések elkerülése végett: én sem tartozom közéjük :)
A megértés privilégiuma tehát megmaradt a beavatott kevesek szintjén. Hozzáteszem: akad azért még olyan tanítás, iromány, ami csak a belső körben lévők között jár kézről-kézre. Remélhetőleg meg is maradnak ebben a nem mindenki által elérhető helyzetükben.

Emellett különbséget lehet és kell tennünk ezoterika és ezotéria között.

Az ezoterika az, ami a mindennapok őrületében fellelhető. Mára a médiának sikerült az ezotéria fogalmát a béka feneke alá süllyesztenie. Olyasmikre gondolok itt, mint a bugyimagazinos napi horoszkópok, a rontást teszek-rontást veszek ’nagymágusmesterboszorkányok’, vagy az olyan zseniális műsorok, mint a mostanság futó Kiválasztott. Ahogy jeles ismerősöm Kornya Zsolt (alias Raul Renier) szokta volt mondani: „vulgárezotéria”. Az bizony.

Az ezotéria ezzel szemben valódi értéket és tartalmat hordoz. Akad természetesen sok ilyen a megvásárolható ezoterikus információhordozók között is – példának okáért a Tarot kártyák, a különféle magyar I-Ching átültetések, egyes asztrológiával foglalkozó írások, ill. akadnak hiteles ezoterikus – vagy ahhoz közeli – szerzők, tanítók (pl. Osho, Müller Péter, Popper Péter, Szepes Mária, Hamvas Béla, Hajo Banzhaf, Rudolf Steiner, és sokan mások).

Lehet-e valamilyen haszna annak, akár a hétköznapokban, ha valaki ezotériával foglalkozik?
Lehet.
Csak nem mindegy, hogy miben, milyen módom és mennyire merülünk el.

A ’csak tiszta forrásból’ kijelentést nem árt szem előtt tartanunk. A mértékletességre szintén jó, ha odafigyelünk: az ezotéria ne menjen munkánk, magánéletünk, józan ítélőképességünk rovására (most hirtelen meg nem mondom ki írta, talán Hamvas, hogy csak a fejét csóválja azokon a - nyugati - embereken, akik képtelenek felfogni a lombard hitel fogalmát – de minden további nélkül belekontárkodnak a ’magasabb művészetekbe’). Van benne valami.

Az ezotéria helyes alkalmazása (hiteles tanítók és források, megfelelő módszerek, mértékletesség) tisztábbá, el- és befogadóbbá, nyugodtabbá, harmonikusabbá teszi életünket, emberi kapcsolatainkat. Ahogy tai chi mesterem szokta mondani: akkor kezdünk igazán tai chizni, ha annak filozófiája már a mindennapokban is megmutatkozik, és nem csupán az edzéseken, gyakorlás közben. Jó esetben – egy kínai mesternél például – az ember egész élete tai chivá válik. Könnyed, megfontolt, harmonikus, méltóságteljes – de ha kell, elsöpri azt, aki rádtámad.

Első nekifutásra megkísérlem bemutatni a legnépszerűbb önismereti módszereket – fejezetről fejezetre. Jelen írás mindössze a téma útjára indítása, illetőleg a felosztás bemutatása.

Félreértések elkerülése végett!
Az alábbiakban is megemlítendő módszerek nem jövendőmondó rendszerek!
Milliószor elcsépelt idézet már a Delphoi jósda jelmondata: „Ismerd meg önmagad!
Ez ugyanis minden igazi ezotérikus tudás alapja és célja. Az asztrológia nem arra való, hogy megtudjuk a jövő heti lottószámokat. A I-Ching sem arra, hogy minden cselekedetünk előtt kérdést tegyünk fel általa. Ezek a misztériumok segítőink lehetnek életutunkon – általuk tisztánlátásunkat, önismeretünket, egész életünket fejleszthetjük, javíthatjuk.

Lássuk hogyan is képzelem a továbbiakat!
(az alábbi felosztás egy-egy elkövetkezendő poszt témáját is jelenti)

I. I-Ching

II. Kártyák (Tarot kártyák, angyalkártya, cigánykártya)

III. Asztrológia

IV. Egyéb metódusok (pl. Talen, tenyérjóslás, számmisztika, rúnák, enneagram)  


Reményeim minden egyes bemutatóban sikerül majd megragadni az adott rendszerből azt (is), aminek a hétköznapokban hasznát vehetjük.

Addig is szusszanjunk egyet :)

S hogy ne csak mindig a komolykodás, okoskodás jegyében szülessenek bejegyzéseim, hadd illesszek be ide egy lassan már legendássá vált hazai felvételt – a ’vulgárezotéria’ szellemében.
(tudom, hogy a felvételnek létezik többféle ’remixelt’ változata is, de szerintem így, eredetiben sokkal ütősebb, mint bármiféle zenei aláfestéssel)


 

Tihanyi úr talán maga sem tudja és/vagy hiszi, de az energizálás működik. Köszönhetően az egész hátteret betöltő hatalmas mandalának (mely talmi glóriát von a ’telfononésképernyőnegyaránttávgyógyító’ mester nemesvonású arca köré).

Akinek van egy kis ideje, és még nem homályosítja el látását teljesen a szeméből csorgó könny, annak érdemes elolvasni a videomegosztón fellelhető kommenteket is – tanulságos, annyi szent.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

http://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr3465525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.