Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Születésnapi kezdés

2007.11.29. 21:41 | VicGilson | 7 komment

Címkék: születésnap mindennapok ember hétköznapok csernus anthony de mello müller péter bagdy emőke

Egy régi kínai mondás szerint a férfinak három dolgot kell mindenképpen megtennie az életében: legalább egy fiúgyermeket kell nemzenie, ültetnie kell egy fát, és írnia kell egy könyvet.

Nem vagyok ugyan kínai, de férfi igen, és ráadásul éppen ma töltöttem be a harmincadik életévemet. Illendő tehát valamiféle számvetést, de legalábbis összegzést készítenem - igazából önmagam felé. Gyermekem nincsen: se fiú, se lány.
Fát már ültettem egy ismerősömmel közösen (mármint egy-egy csemetét mindketten), még 2002-ben.
Könyvet is írtam már, egész pontosan kettőt is, de annak idején elemésztettem őket. Jelenleg is készülőben van egy igen nagyívű regényem, mivel azonban a hitelességhez gondos történelmi kutatómunka szükséges, ezért ennek az elkészülését egy-két évnél hamarabb még magamnak sem merem ígérni.
Van azonban idehaza (is) internet-hozzáférésem. Kézenfekvő tehát a 'megoldás': írjál blogot, ha ihleted nincsen!
S lőn...

Ez a legelső bejegyzés egyfajta bevezetés jellegű szellemi csapongás lesz. Szertelenül és rendezetlenül. Csak hogy bemutassam miről is szeretne szólni ez a blog, ill. ki is vagyok én (jelesül: a Szerző).

Rögtön egy fontos megjegyzés: számomra az írás nem csupán alkotás, önkifejezés és önmegvalósítás. Ez a tevékenység egyfajta gyógyírt is jelent nekem (nem igazán pszichoterápiai vonatkozásban); az önismeretemet mélyítem el azzal, hogy írok, véleményt formálok és ezt - most már! - megosztom másokkal is; így egyre tisztábban látok rá és bele magamba, és ezáltal egész valóm kiegyensúlyozottabbá és harmonikusabbá válik.
Nagy szavak?
Lehet.
Szerintem viszont ez a minimum, ahogyan élni érdemes.

Visszatérek egy pillanatra a már említett kínai mondásra.

Ha úgy tetszik, nem csupán a férfiakra, hanem a nőkre, vagy még inkább az emberekre általában is meg/átfogalmazhatjuk ezt a bölcsességet.
Az ember feladata: gyermeket segíteni a Világra (és felnevelni becsülettel!), fát ültetni (harmóniában élni a Természettel), és írni egy könyvet (írni, azaz élni a saját életünk könyvét - tehát tudatosan élni, megélni mindennapjainkat).
Ez ennek az ősi kínai mondásnak az olvasata az én meglátásomban.

Két további gondolatot bontanék ki ebből.

Az első ennek a blognak a témája, nevezetesen a 'Napi Spiritualitás'. Spiritus - mint lélek. Napi lelkiség - ha úgy tetszik. Igaz lélekkel élni mindennapjainkat. És ezzel megcáfolni azt a széles körben elterjedt (és tespedtségbe vezető) tévhitet, miszerint 'szürke hétköznapjaink a legelviselhetetlenebbek'.

Szürke hétköznapok nincsenek.
Ahogy a lehetőség csak most, egyetlenegyszer adatott meg számomra, hogy ebben a testben ezt az életet éljem (ez igaz még akkor is, ha mondjuk van reinkarnáció) - úgy ez a mai nap, 2007. november 29-e (részemről speciel a 30. születésnapom) is csak most az egyszer van az életemben.
Ez a mai nap soha többé nem lesz még egyszer. SOHA. Ez az egyetlen lehetőségem van rá, hogy megéljem ezt a mai napot.
És rajtam múlik, hogy mit kezdek vele.
Szürke hétköznapok? Én ugyan nem látok semmiféle 'szürke hétköznapokat'.
(Csernus doktor is hasonló analógiát állított fel ezzel kapcsolatban)

Ez tehát ennek a blognak a témája és célja.

Megkísérlem bemutatni azt, hogyan viszek - próbálok vinni! - én spiritualitást, lelkiséget a mindennapokba. Az itt leírtak egyrészt nyilván szubjektívek: nem is kísérlem meg ennek az ellenkezőjét állítani vagy mutatni. Másrészt viszont semmiféle dogmatikus, fanatikus maszlaggal nem öntöm nyakon a véleményemet. Nem vagyok egyetlen felekezetnek, vallási irányzatnak sem elkötelezettje, szószólója. Egyszerűen csak gondolkodó, kereső, kérdező ember vagyok - aki próbál 'csak' Ember lenni - semmi több (és nem is kevesebb).
Néha sikerül!... :)

És egy gondolat a nőkről és a férfiakról.

Nemrég olvastam Csernus doktor A NŐ c. könyvét.
Fantasztikus. Vétek kihagyni! (újabb szubjektív megejegyzés :)

Tévedés ne essék: a Doktor Úr kemény kritikával illet minket, férfiakat is. De bizony nem kíméli írásának központi alanyát, a nőket sem.
Ahogy írja, tkp. egyformán hibás mindkét nem (igen, ez így van).
Mitől jó Nő egy nő, és mitől jó Férfi egy férfi?
Attól, hogy van tartása, hogy van hite (önmagában, az Életben, az Emberekben, a Világban, abban, amit csinál), és mivel van hite, ezért hiteles.
Röviden ettől.

És a kemény szavakat használó Csernus doki megvallja: szinte nem is ismer se igazi Nőt, se igazi Férfit.

A baj az, hogy igaza van.
Elég, ha belegondolok, én hány igazán hiteles emberrel találkoztam harminc év alatt. Hány Nővel és hány Férfival.
Kettővel.
Összesen.
(remélem, hogy most vasárnap, december 2-án találkozom még eggyel - ugyanis Müller Péter fog előadást tartani itt, Debrecenben, legutóbbi könyvével kapcsolatban, interaktív, kötetlen beszélgetés formájában).

Az egyik, a Férfi éppen dr. Csernus Imre volt.
Vele tavaly márciusban találkoztam, egy debreceni előadása alkalmával. A csontja velejéig hiteles volt, olyan ember, aki nem csupán mondja, hanem éli is azt, amiről beszél. Nem könnyű eset az úriember, de hogy van tartása és hiteles, az bizonyos.

A Nő Bagdy Emőke professzorasszony volt.
Vele még régebben, jónéhány évvel ezelőtt találkoztam, egy dobogókői előadása alkalmával. Már akkor olyan hatvan esztendős lehetett, de olyan tartás, erő és lendület volt benne, hogy azt akármelyik huszonéves megirigyelhette volna. Királynői tartású, nyílegyens gerincű, emelt fővel, méltósággal járó ember volt. És lélegzetelállítóan szép Nő. Az egész, zsúfolásig megtelt termet beragyogta az a kristálytiszta kisugárzás, ami áradt belőle.

Szóval ezzel a két igazán hiteles emberrel találkoztam eddig.
Nem sok. De ennek is örülök, és bizonyítja: vannak ilyen emberek. Itt vannak közöttünk, velünk. Úgyhogy még nem veszett el a Világ :)

Mára befejezem, és a nehézkes kezdés után a továbbiakban már igyekszem majd nem csupán általánosságban beszélni, hanem - saját életemből, mindennapjaimból, tapasztalataimból merítve - konkrét témákkal, példákkal illusztrálni azt a bizonyos 'Napi Spiritualitás'-t.

Holnapig tehát kis türelmet kérek!
:)

És végezetül egy záró, gondolatébresztő idézet:

Jelentéktelen ügy

A közösségi ülésen minden kérdés azzal foglalkozott, hogy van-e élet a síron túl. A Mester csak nevetett, s nem válaszolt egyetlen kérdésre sem.
Tanítványainak pedig, akik magyarázatot követeltek erre a kitérő magatartásra, azt mondta:
- Észrevettétek-e, hogy pont azok akarnak egy másik, örökké tartó életet, akik a jelenlegivel sem tudnak mit kezdeni?
- De van-e élet a halál után, vagy nincs?
- Van-e élet a halál előtt, ez itt a kérdés - mondta a Mester rejtelmesen.

/Anthony de Mello: A csend szava/

Boldog születésnapot Mindenkinek, aki esetleg szintén ma ünnepel!

Most megyek, még ünnepelek egy kicsit (azaz Loreena McKennitt-et és Vangelis-t hallgatok, esetleg belenézek a kölcsönkapott Twin Peaks DVD-kbe)...
A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr31247218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bori · http://kismatrica.freeblog.hu 2007.12.03. 18:08:19

Utólag is NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! :* B

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2007.12.03. 22:34:59

Köszönöm szépen!

Neked pedig Bori előre is nagyon boldog
születésnapot kívánok!!!
:)

arzén löpen 2008.01.26. 03:40:54

mint írtam, itt vagyok!..és sokat kell olvasni !:)))
ami jó..és nekem, aki a blogolásban nem elég jártas fel, kell tárni az alapokat!elkezdtem a fő oldalon..aztán eljutottam ide!késön jöttem rá, hogy az elején kell kezdeni!
utólag is boldog szülinapot!!!!olyan úton jársz ami nem sok embernek adatik meg!sokan leélnek egy egész életet ..és nem értik a lényegét!..bevallom idősebbnek gondoltalak!az érett gondolkodásod miatt!:))
járj az utadon..és ne fecséreld el se az energiádat sem az erődet!..most ennyire futott erőmből!
beteszem a blogodat a kedvenceim közé!!!!...és minden nap rá nézek!!!!!
őszinte tisztelettel! ARZÉN!:-)))))))

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.01.26. 10:28:58

Üdv Arzén!

Köszönöm szépen a jókívánságokat!!
Azt pedig külön, hogy ilyen 'magas polcra' kerültem! Felemelő érzés kedvencnek lenni :)
És részemről a megtiszteltetés!
:)

:o) 2008.01.26. 15:58:30

üdv. Néked VIC!
ezzel kezdtem a napom!!ma átnézem rendesen az írásaidat mert az éjjel ,vagy inkább már hajnalban lestrapált volt az agyam!:))
látom mindenkire szánsz időt aki beír!!
remélem minél többen olvassák majd!mert muszáj ebben a randa, csúf világban elgondolkodtatni az embereket!!és igazi érzelmeket ÁTadni! TE ilyen vagy !:))))

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.01.26. 20:05:55

Szia Arzén!
Köszönöm szépen, tényleg jól esik!
Igyekszem mindenkire reagálni :)
Ha majd akkra lesz a nyüzsi, mint a szakítóson: na, akkor feladom!
:D

Jól olvasást!!
Holnap frissítek, ha minden jól megy (nem fenyegetésképpen írom :)

:o) 2008.01.26. 20:27:43

szeretettel várom! mióta jógázol és tájcsizol'?ha nem vagyok indiszkrét?