Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Akikre büszkék vagyunk - Zsigmond Vilmos

2008.05.20. 21:25 | VicGilson | 2 komment

Címkék: szeged operatőr hollywood kovács lászló illés györgy zsigmond vilmos

A magyar filmgyártását sokan, sokszor kritizálták már - az utóbbi 15-20 évben főleg.
Pedig akadnak kitűnő filmes szakemberek idehaza is - no és persze akad olyan hazánkfia, aki nem itthon, hanem külföldön futott be: méghozzá nem is akármilyen karriert.

Zsigmond Vilmos 1930. június 16-án született, Szegeden.
A legenda szerint még gyermekkorában megjósolták (a tenyeréből), hogy külföldre, az óceánon túlra kerül majd, és világszerte ismert művész válik belőle.
Így is lett - azonban az ehhez vezető út nem volt könnyű.
Noha már tinédzser korában megismerte és megszerette a fotózást, operatőrnek voltaképpen nem készült. Kulák származása miatt nem is engedték, hogy egyetemre jelentkezzen. Azonban a Kenderfonó gyárban, ahol dolgozott, létrehozott egy fotóklubot a munkások számára. Ennek hamar híre ment, az ifjú amatőr fotóst pedig a gyár vezetői küldék el a Főiskolára.
Azon a bizonyos főiskolán pedig Illés György tanítványaként végzett, 1955-ben.

Egy operatőr társával, Kovács Lászlóval együtt filmezték az 1956-os forradalmi eseményeket, és amikor az oroszok bevonultak, úgy döntöttek elhagyják az országot. Kb. háromezer méternyi anyagot vittek magukkal, azonban nem sikerült felkelteniük a producerek figyelmét (ennek az anyagnak a jogait végül egy müncheni producer, Erdélyi István vásárolta meg).

Zsigmond 1957. januárjában érkezett meg - Kováccsal egyetemben - az Egyesült Államokba. Angolul nem beszélt. Filmes karrierjét egyelőre nem tudta elindítani, ezért laboránsként dolgozott, családi fotókat készített, képeket nagyított. Később oktatófilmeket is készített, majd reklámfilmeket fényképezett. Kovács Lászlóval továbbra is tartották a kapcsolatot. A '60-as évektől kezdődően kis költségvetésű filmekben dolgoztak együt: ha valamelyikük munkát kapott egy moziban, a másikuk volt az asszisztens.

Zsigmond Vilmos - még fiatalonAztán 1971-ben elérkezett a fordulópont: Peter Fondával leforgatta A bérmunkást.
Majd következett - ugyanebben az évben - a McCabe és Mrs. Miller, Robert Altman rendezésében.

Innentől kezdve nem volt megállás: Hollywood felfedezte magának Zsigmond Vilmos zsenijét, ő pedig végre az őt méltán megillető helyre került.

Jött a Madárijesztő, 1973-ban, majd a Sugarlandi hajtóvadászat - Steven Spielberg rendezésében.
1976-ban Brian De Palmával készítette el a Megszállottságot.
A következő évben pedig jött a Harmadik típusú találkozások, ismét Spielberg vezénylésével. Ezért a munkájáért Zsigmond Vilmos elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat.

A nagy filmek listáját azonban lehet még folytatni.

1978: A szarvasvadász
1981: Halál a hídon
1984: A folyó
1987: Az eastwicki boszorkányok
1990: Hiúságok máglyája
1992: Sztálin
1993: Sliver
1994: Maverick
1995: Menekülés az éjszakába; Bérgyilkosok
1996: Ragadozók
2001: Bánk bán
2004: Melinda és Melinda
2006: A Fekete Dália
2007: Kasszandra álma

Hosszú pályafutása alatt olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Fonda, Spielberg, Altman,  De Palma, Michael Cimino, George Miller, Richard Donner, Mark Rydell vagy éppen Woody Allen.
Sztárok sora állt kamerája előtt: Robert De Niro, Meryl Streep, Mel Gibson, Sean Connery, Jack Nicholson, Cher, Jodie Foster, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Antonio Banderas, ...
Képtelenség mindegyiküket felsorolni.

Az Oscar mellett még számos más elsimerést is kapott (többek között Emmy-díjat) - ám nem is igazán ez a fontos.
Hanem az, hogy egy tehetséges, kivételes adottságokkal, képességgel megáldott ember kivándorolva egy idegen országba, kapcsolatok, pénz és nyelvtudás nélkül képes volt teljesen új és sikeres, maradandó alkotásokat felvonultató életet felépíteni.
(megkeresték ugyan az akkor már kint lévő Gábor Zsazsát, Jávor Pált - ők azonban nem voltak hajlandóak protezsálni őket)

Zsigmond Vilmost egyébként minden idők legjobb operatőrei között tartják számon.

És végezetül egy idézet egy Zsigmond Vilmossal készült interjúból.
Úgy hiszem, ebben a mai, rohanó és rohadó világban, ahol az igazi teljesítmény és tehetség lassan már a semminél is kevesebbet ér, legalábbis megfontolandó ez a fajta hozzáállás.

"Az első öt év irgalmatlanul nehéz volt, még csak a filmfelvevő közelébe se jutottunk. Aztán, amikor az ember már megtanulta a nyelvet - mert mondanom sem kell, hogy az elején egy szót sem tudtam angolul -, akkor lassan tudott előre lépdelni."
... ... ...
"Aztán jöttek azok az olcsó, alacsony költségvetésű játékfilmek, amik szörnyűek voltak. Rosszak voltak a forgatókönyvek, a színészek amatőrök, a rendezők nem tudtak rendezni. Egy csomó ilyet kellett csinálnunk, ami abból a szempontból jó volt, hogy mégiscsak gyakoroltunk, hiszen le kellett fényképezni a rosszat is, s mi ebből is tanultunk."


/Filmkultúra; 2003. Kocsis Ágnes/2006 - Székesfehérvár
Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr63479497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.08.02. 00:04:55

Már rég szerettem volna olvasni Zsigmond Vilmosról, akit - botcsinálta filmkritikusként - magam is sokat emlegettem, de ismerni nem ismertem. Köszönöm a lehetőséget, hogy immár azt is tudom, hogy hogy néz ki.

Meg kell hagyni, nem nehéz engem elkápráztatni, de ecren nem tudom magamban tartani nagyrabecsülésemet.

A spiritualitást azonban kicsit hiányolom, bár ha azt vesszük, minden maga a csoda. A halálról, elmúlásról, változásról szóló írásba még csak belelestem, el fogom olvasni feltétlenül.

üdv yo8

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.08.02. 13:30:11

zollendroller

Nos, a kritika jogos.
A spiritualitás kevés a blogban. Kó, oké: ez az én blogom :)
De egy kicsit most ismét újragondoltam a szerkesztést, és rájöttem, hogy másképp kell csinálnom kissé a dolgokat. Különben értelmét veszíti a blog alapja.
Mivel viszont ezen a vonalon akarok továbbhaladni - komolyabban kelle vennem a fő irányt. Különben: ld. fentebb :)