Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Arcképcsarnok - Frithjof Schuon

2008.08.01. 20:59 | VicGilson | 5 komment

Címkék: amerika indián párizs vallás ezoterikus gondolkodó spirituális tradíció transzcendencia frithjof schuon rené guénon

Frithjof Schuon, a XX. század egyik legnagyobb spirituális gondolkodója 1907. június 18-án született, a svájci Bázelen.

Szülei német származású protestánsok voltak, édesapja hegedűművész.
Schuon már gyermekkorában érdeklődni kezdett a metafizika és a filozófia iránt: Platónt és német filozófusokat olvasott, de megismerkedett a keleti kultúra olyan műveivel is, mint a Bhagavad-Gítá, vagy az upanisadok. Még a bázeli iskolaévek alatt kötött barátságot nála egy esztendővel fiatalabb iskolatársával, Titus Burckhardttal, aki később neves művészettörténész és tradicionális gondolkodó lett.

Tizenhárom éves volt, amikor apja halálát követően anyjával és testvérével Franciaországba költöztek. Ekkortájt ismerkedett meg René Guénon műveivel. Tizenhat évesen megszakította tanulmányait, és Párizsba költözött, ahol textiltervezőként dolgozott. Emellett arabul tanult, verseket írt és festett. Másfél évet a francia hadseregben szolgált, majd visszatért a fővárosba. Itt tovább folytatta autodidakta tanulmányait a különböző nyugati és keleti tradíciókat illetően.

1932-ben kezdte meg utazásait a keleti világban: elsőként Algériába utazott, ahol megismerkedett egy szúfí mesterrel. 1933-tól már rendszeresen publikált, 1935-ben pedig megjelent első saját kötete is. A harmincas években kezdett levelezésbe Guénonnal, és 1938-ban, Egyiptomban személyesen is megismerkedtek. Ezekben az években járt Marokkóban és Indiában is, a háború alatt pedig a francia hadseregben teljesített szolgálatot. Később egy szúfí rend egyik csoportjának lett a vezetője.

A háború után a svájci Lausanne-ban telepedett le: továbbra is rendszeresen alkotott és publikált: 1948-as műve a De l’Unité transcendante des religions (magyarul A vallások transzcendens egysége címmel jelent meg) a tradicionális alapú összehasonlító vallástudomány alapműve. E könyv több vallásbölcseleti szakember, gondolkodó figyelmét felkeltette, és többen is meglátogatták őt svájci otthonában. Schuon 1949-ben nősült meg: felesége tehetséges festő volt, aki szintén mély érdeklődéssel fordult a vallások és a metafizika irányába.

Az ötvenes években érdeklődése az indián kultúra felé irányult: Párizsban megismerkedett Thomas Yellowtaillel, a varjú indiánok későbbi sámánjával. Az ifjú indián látogatásait viszonzandó feleségével 1959-ben és 1963-ban is Amerikába utaztak. Több törzshöz is ellátogatott, és az indián hagyományok legjelesebb képviselőivel került kapcsolatba. Később hivatalosan is a sziú törzs tagjává avatták: a Wichapi Wiyakpa, azaz a ’Bátor Csillag’ nevet kapta. 1981-ben ő és felesége végleg Amerikába költöztek.

1998. május ötödikén hunyt el, Bloomingtonban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frithjof Schuon nem egyszerűen transzcendens író és költő volt, aki a világot utazva vallásokról és metafizikáról, emberről és Istenről elmélkedett. Modern kori spirituális tanító volt: a legkiválóbbak közül való.

"K.: Spiritualitás tekintetében mi az, amire minden embernek szüksége van?

F. S.: Három dologra: igazságra, spirituális praxisra és morálra. A tiszta és fedetlen igazság a metafizikával áll vonatkozásban; a vallási dogmák a metafizikai igazság szimbólumai. A vallási szimbolizmus mélyre ható értése az ezoterizmus. A tiszta metafizika minden vallásban benne rejtezik.

K.: És mi a helyzet a spirituális praxissal?

F. S.: A spirituális praxis lényegében az ima. Az imának három fajtája van: az első a kanonikus ima, például a Miatyánk; a második a személyes ima, melyre legjobb példát a Zsoltárok szolgáltatják; a harmadik a szív imája — ez misztikus spiritualitás, mely bizonyos kondíciókat kíván. Az ‘orosz zarándok’ története, illetve a hindu japa-yoga, a metódusra alapozott invokáció nyújthat képet erről.

K.: És mi a helyzet a morállal?

F. S.: Az igazság és a spirituális praxis után ez a spirituális élet harmadik dimenziója. A morál egyrészt értelmes, egészséges és nagylelkű viselkedést jelent; másrészt a lélek szépségét, tehát belülről fakadó magasrendűséget. Ezen kvalitás híján a doktrína és a spirituális gyakorlat nem teremne gyümölcsöt.
... ... ...

K.: Mi az üzenete az átlagember számára?

F. S.: Az ima. Emberi lénynek lenni annyi, mint Istennel összekapcsolva lenni. E nélkül nincs értelme az életnek. Ima és szépség természetesen; hiszen formák között élünk, és nem a fellegekben. Elsőként a lélek szépsége, majd a minket körülvevő szimbólumok szépsége."
/Frithjof Schuon: Kérdések és válaszok – fordította Hársfalvy Annamária/


Személye és munkássága idehaza sajnos kevéssé ismertek, noha egy-két kötete magyarul is megjelent. Közülük a leginkább figyelemre méltók:

Az emberi állapot gyökerei – 2001. – Arcticus
A vallások transzcendens egysége – 2005. – Kvintesszencia

Sok rövidebb tanulmánya olvasható ezoterikus kiadványokban, különösen a Tradíció évkönyveket érdemes felkutatni és tanulmányozni ennek tekintetében.

Művei hangsúlyozottan nem kezdőknek valók. Gondolatai sokrétűek, és tele vannak olyan utalásokkal, amiket csak a transzcendens alapokban jártas olvasó érthet meg igazán.
Akiben viszont van spirituális érdeklődés, és rendelkezik az ezoterikus-metafizikai alapfogalmak ismeretével, annak érdemes megismerkedni Schuon munkáival. Egészen más szemszögből láthatja majd egy-két könyve után a vallásokat s azok mibenlétét, és magát a transzcendens gondolkodást.

Schuon sajátos látásmódjának és megközelítésének további egyedi értéket ad még az is, hogy személyében egy keresztény-európai kultúrkörben nevelkedett gondolkodó vetette papírra ismereteit, tapasztalatait a nyugati és a keleti transzcendenciáról.

Nem könnyű kaland – de megéri!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr48596555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.08.05. 21:04:19

...Na, VicGilson, ez már kezd valami spirituális szemléletű cikk lenni! ;o) Örömmel olvasnék további ismeretlen és ismert spirituális tanítókról! A spiritus.blog.hu ebben aztán tényleg egyedülálló lenne! Osho, Papa Ji, Lao ce, Sai Baba...de akár Gandhi (de igazán nem akarok tanácsokat adni). Indián törzsfőnökök élete is nagyon érdekelne engem, amolyan Vicilson-stílusban.
üdv

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.08.06. 21:16:01

Kösz, zollendroller!
Megfogadom a tanácsodat :)

palacsin 2008.08.12. 17:55:47

Szerintem is nagyon jo ez az irany, Vic!
Ha mar zollendroller a kivansagmusort megnyitotta en is csatlakoznek egy Jacob Bohmevel, meg egy Hamvas Belaval :)

Kicsit offtopic: Rene Guenon-rol jut eszembe. Nem tudja veletlenul valaki, hogy hol lehetne hozzajutni a "Modern Vilag Valsaga" es a "Beavatasrol" cimu konyveihez? A Kvintesszencia azt modja nekik mar nincs, es nem is terveznek uj kiadasat, es konyvesboltban se lattam :(

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.08.14. 19:15:05

Köszi palacsin!

Hamvas Béla biztosan sorra kerül majd.

René Guénontól a Modern világ válsága a magyarmenedek.com oldalon kapható. Egyebekben antikváriumokat tudok csak javasolni, ill. antikvár könyves weboldalakat (bookline, antikvarium, regikonyvek).
Talán felbukkan valahol előbb-utóbb.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 22:08:48

Itt általában megtalálhatók az említett szerzők művei:
www.feherlofia.hu

Sok tradicionális szerzőről találnak bibliográfiát itt:
www.geocities.com/divinecities

Úgy látom, az újabban kiadott könyvek adatai ide is felkerülnek:
heliopolisz.blogspot.com

A modern világ válsága letölthető/kinyomtatható pdf formátumban is innen:
bird.szfki.kfki.hu/~vukics/tradition/valsag.html

Esetleg olvasható itt:
www.terebess.hu/keletkultinfo/guenon/tartalom.html