Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Akikre büszkék vagyunk - Müller Péter

2008.09.07. 14:14 | VicGilson | 6 komment

Címkék: könyv ezotéria ezoterikus zorán spiritualitás müller péter szeretetkönyv örömkönyv

Müller Péter alighanem a legnépszerűbb kortárs ezoterikus-spirituális alkotó idehaza. Életrajzáról ennek ellenére nem lehet sok mindent fellelni.
Ami biztosnak tűnik, hogy 1936. december elsején született. Foglalkozása szerint dramaturg és író, 1955. óta a Madách Színháznál dolgozik.

Életrajzi adalékként annyit tudható róla, hogy az ő nevelt fia Müller Péter Sziámi, illetve van egy – már szintén felnőtt – lánya is, aki színésznő. Feleségével 1956-ban ismerték egymást, és ennek a szerelemnek volt egy nyitánya az író halálközeli élménye, amelyről több művében is mesélt már. Feleségével a mai napig együtt élnek, több unokájuk is van, róluk szintén több élmény felbukkan a szerző könyveiben.

Könyvei minden kétséget kizáróan az utóbbi évek legsikeresebb ezoterikus kötetei: ezt a több százezer eladott példány fényesen jelzi.
Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének arany fokozatát, 1998-ban József Attila-díjat kapott, előző évben elnyerte az Onasszisz-díjat is.

 

 

 

 

 

 

 

Spirituális művei mellett drámaírói tevékenysége is meghatározó: összegyűjtött munkái A lélek színpada címmel jelent meg 2005-ben, két kötetben. Színdarabjaiban is meghatározó szál a szereplők erős szellemi-lelki vívódása, és az emberi lét kérdéseinek gyötrelme. Fontos drámái közé tartoznak a Márta, a Dávid király, a Lugosi, a Vihar kapujában, zenés művei közül pedig a Búcsúelőadást, a Szomorú vasárnapot, és a Mária evangéliumát emelném ki.

Emellett rendszeresen tart előadásokat ezoterikus-spirituális témákban, állandó előadó például a budapesti Mesterkurzuson.
(E sorok írójának pedig a tavaly decemberben tartott debreceni előadása marad örök élmény)

Az ember, az emberiség és az emberség lelkiségével és az ehhez kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban a következő művei jelentek meg:

Kígyó és kereszt; Lomb és gyökér; Boldogság; Benső mosoly; Jóskönyv; Titkos tanítások; Szeretetkönyv; Örömkönyv

Ő maga kedvenc könyvének Hamvas Béla egyik művét, a Scientia Sacrát tartja, amely „…csodálatos egységbe foglalja mindazt, amit az életről és az emberről tudni kell.”

Müller Péter hasonló témájú könyvei egyrészt divatba jöttek, másrészt sokan a vulgárezotéria gyűjtőcímkéje alá tartozónak titulálják. Ez utóbbira valamelyest választ ad az első tény.
Az utóbbi években az ezoterikus témájú kiadványok egyébként is reneszánszukat élik: nincs más, amit jobban el lehetne adni, mint az, amit az emberek spirituális tisztánlátás iránti vágyára építünk (gondoljunk csak A Titokra, vagy az Osho-könyvek sikerére). Ezzel azonban együtt jár, hogy valóban sok értéktelen mű jelenik meg, illetve az is, hogy sokan csak divatmajmolásból veszik/szerzik meg ezeket a könyveket – azokat is, amelyek valóban értékeket hordoznak. Müller Péter művei ebbe a kategóriába tartoznak.

“Az a másodperc, amikor igazán szeretünk, életünk egyetlen valóságos pillanata. A többi nem az.
A többi boldogtalan varázslat. Őrület. Teli félelemmel és szomjúsággal. Mi persze éppen fordítva gondoljuk. Mi azt hisszük, hogy az a “valóság”, amikor egyedül, kővé dermedt, magányos lélekkel élünk. Valóság a hétköznap, a közöny, az egoizmus, az én, az enyém, a pénzkereset. Valóság a tévé, a robot, a rohanás, a vásárlás, az aszfalt, a “senkihez sincs közöm” életérzése. És a szerelemről véljük, hogy káprázat, mámor. Amikor valóban szeretünk, mondják ránk az emberek, hogy “Te el vagy varázsolva, öregem! Te megőrültél!” - miközben egy tévedhetetlen hang lelkünk mélyéről azt mondja: “Itt akarok maradni, mert mindig ide vágytam! Itt akarok élni, örökké!”
Amikor szeretjük egymást: kijózanodunk.
Felébredünk.
Életünk valóságos állapota az, amikor szeretünk. Ezt a csodát rendszerint akkor érjük el, amikor föladjuk a görcsös önvédelmünket, és elkezdünk egymásban, egymásért élni.”
/Szeretetkönyv/

Aki úgy érzi, nem csak a divat szele hajtja, és valóban érdekli az ember spirituális lénye, az ezzel kapcsolatos kérdések, annak melegen tudom ajánlani Müller Péter valamelyik művét. Ha kellően nyitott lélekkel tudod kézbe venni, ha együtt gondolkodsz és érzel Vele, nagyon mélyre juthatsz abban az Emberben, aki legközelebb van hozzád: Önmagadban. Megható és megrázó utazásban lehet részed – ha Te is akarod.


Végül egy dal, egyik legkiválóbb kortárs könnyűzenészünktől, Zorántól. Nem tudom miért, de valami azt súgta, hogy ezt vágjam be ide. Hallgatok hát a belső hangra :)

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr12652247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cho. 2008.09.07. 19:28:56

Én csak egy könyvét olvastam, a Szeretetkönyvet, de magával ragadott teljesen. Fantasztikus, hogy ez az ember milyen átérzéssel tud tanulmányt írni a lélekről. És mindemellett az sem utolsó dolog, hogy az átlagember számára is befogadhatóvá írja meg, teljesen jól nyomon követhetőek a gondolatmenetek.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.09. 09:31:36

Igen, szerencsére hazánkban is élnek, éltek nagy spirituális alkotók. Hamvas Béla, Szepes Mária - aki Müller Péterhez is közel áll(t), de még folytathatnám a sort.

Valóban "divat" ma "spirituáloskodni", de mivel sokan így jutnak el a mélyebb szintekre, ez különösebben nem baj - szerintem. Máskülönben honnan érkeznének az érdeklődők? Hazánkban egyelőre nem szállhat ez apáról fiúra a szemlélet, így belefér, hogy sokan "beavatatlanként" olvassák a magas szellemiségű műveket.

Régen ezek is titkos tanok voltak, ma már mindenki számára elérhető. Kinél kevés, kinél sok megy át, de szeretetből, lelki mélységekből nem baj, ha illetéktelenek kezébe kerül, hiszen mindannyiunknak ez az egyetlen tápláléka.

Az, hogy sokan ebből pénzt facsarnak, ez a tény valóban árthat az ügy elismertségének. Hiszen így sokan azt gondolhatják, ez ismét csak egy csalás, amivel kiforgatják a hiszékeny emberek zsebeit. Ez valóban nem ehető meg, nem is látható, csupán érezhető anyagiság. Az elég nagy gond, hogy ezek a tudások is csak a gazdagokhoz jutnak el. De ez szerencsére nincs kizárólag így. Sok tudás ingyen elérhető. Illetve minden mindannyiunkban eleve megvan.

Pimander · http://pimander.blog.hu 2008.09.09. 16:09:37

Sziasztok! A titkos tanítások most is titkosak. Az egyéni tudat felfogóképessége az a korlát, amely határt szab a megértésnek. Hiába van minden előttünk, ha nem értjük. Nem kell itt elrejteni semmit. A gond az, hogy a pillanatnyi szintünktől mélyebbről (magasabbról) sejtéseink lehetnek ugyan, de fel nem foghatjuk, csak akkor, ha saját képességeink határait kitoljuk. Addig minden csak filozófia, spekuláció, szóval fölösleges időpazarlás. Létjogosultsága annyi, hogy elindítson, a szükséges lépések megtételére sarkalljon.

metarjuna 2008.09.11. 11:44:04

hello
Csatlakozom Pimander véleményéhez, itt heverhet minden az orrunk előtt (fölött??), ha nem vagyunk még képesek észrevenni, és használni, hát olvasgatni lehet róla sokat, de az felesleges időpazarlás.
Ezért nem szeretem a pszichológusokat.
És valójában Müllert Pétert sem - bár nagyon tisztelem - a Belső Mosoly óta. Filozófiának érzem, sőt, kissé önismétlőnek. (Látom most kiadnak egy "medis DVD-t" Tőle...khm...)
Dehát a filozófia önismétlő - szerintem.
Marad a "rakd-oda-magad-az-életnek-meditálj"! Minden jó!

peatakana 2008.10.14. 14:42:14

Sok Müller Péter könyvet vettem meg, és elolvastam. Az első élményem mámor volt - hát végre valahára, oly sok leélt évem után, itt van előttem ennek az egész életemnek az értelme! De... újra felnyitottam egyet, másikat, valamelyik könyvet, mert nagyon komolyan vettem ezeket, és most már igazán tudni akartam, hogy hogyan tovább, mit kell tennem, hogy erre az áhított szellemi szintre eljussák (és ott is letelepedjék, most és mindörökké), de minden mondat, minden gondolat újraolvasáskor valahol a ködös semmiben lebegett, megfoghatatlanul - csak tetszetős, nagyon tetszetős szöveg lett belőle, olyan "nesze semmi, fogd meg jól". Nem tudtam, mit kezdeni vele, pedig nagyon akartam. Talán ez volt a hiba? Nem tudom... Példaul: azt állitja Müller Péter, hogy ha tanítvány készen áll, megjelenik a tanító... Évek óta várok erre a tanítóra, de sehol... Biztos az én hibám, nem vagyok felkészülve... De hogyan, miáltal válhatok érdemesnek arra, hogy a tanító eljöjjön? Tud Müller Péter erre nekem valami tanácsot adni? Hát jelenkezzen ő, mondjon el, hogy hogyan jelent meg nála az ő tanítója, és míből ismerte fel, hogy ő az?

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.10.14. 20:42:34

peatakana

A kérdés jogos.
Tudomásul kell venni, hogy Müller Péter 'csak' egy ember - nem mindenható. És hogy nem feltétlenül van mindenben igaza.
Egyebekben pedig lásd az ez alapján született, új posztomat - délután írtam, egyfajta reflekcióként a kommentedre.
Most beposztolom - remélem olvasni fogod Te is!