Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • tesz-vesz: popper ennyire kereszténybarát volt? már értem miért vesztek össze www.nol.hu/kult/popper_peter_... (2013.09.15. 20:56) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Portrék a mából - Scott Shaw

2008.09.23. 18:51 | VicGilson | 1 komment

Címkék: film könyv buddhizmus zen mester hollywood hapkido scott shaw taekwondo

Ma ünnepli kereken ötvenedik születésnapját az ázsiai spirituális gondolkodás egyik legkiválóbb, kortárs nyugati közvetítője, Scott Shaw.

Mr. Shaw nem akárhol látta meg napvilágot 1958. szeptember 23-án: a kaliforniai Hollywoodban. Itt is cseperedett fel, és már kora gyermekkorától fogva érdeklődött és foglalkozott harci művészetekkel és ezoterikus tanokkal. Hatévesen kezdett hapkidot tanulni, nem sokkal ezután a taekwondo mellett is letette voksát. Mára, ha hinni lehet a legújabb híreknek már mindkét irányzatban nyolc danos mester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyetemen társadalomtudományi, földrajzi és természetgyógyász tanulmányokat folytatott, és az ázsiai kultúrák tudománytanából szerzett doktori fokozatot. A hetvenes évek végén kezdett utazni: bejárta az egész Közel- és Távol-Keletet; megfordult Kínától és Tibettől kezdve Izraelen, Egyiptomon, Indián át egészen Japánnal és Szingapúrral bezárólag mindenütt. Tudását és tapasztalatait első kézből, a helyi mesterektől szerezte.

A nyolcvanas évek közepén kezdett filmezéssel foglalkozni: elsősorban drámákat és horrorfilmeket készít, illetve ilyen jellegű művekben vállal szerepet. Ő alkotta meg az ún. ’Zen filmkészítést’. Itt nem használnak forgatókönyvet, nincsenek előre legyártott keretek. A stáb egyfajta meditatív állapotban alkot: a lényeg az így gerjesztett energiák spontán felhasználásán és a spirituális mondanivalón van. Tulajdonképpen a színpadi improvizáció egyfajta egyedi, spirituális szemszögből megközelített változata ez.

Mindezek mellett zeneszerzéssel és fotózással is foglalkozik (ez utóbbival dokumentálja például az utazásait), és rengeteg könyvet írt: ezekben főként a (zen) buddhizmussal, a jógával és az ázsiai harcművészetek mélyebb rétegeivel foglalkozik. Néhány kötete magyarul is megjelent. Idehaza főként a Lunarimpex gondozásában megjelent Zen-zsebkönyvek ismertek: ebből eddig hármat adtak ki.

Akit érdekelnek az efféle témák, annak szívből ajánlom a műveit!

„Az élet rengeteg ígéretet tartogat. Amíg nem csinálsz semmit, csak álmodozol, soha nem tapasztalhatod meg, milyen az, ahogyan igazából élni szeretnél.”

„Figyeld a pillanatot - mennyi mindent bántál már meg? Mihez kezdesz velük? Három lehetőség áll előtted:
Egy, ücsörögsz, és siránkozol.
Kettő, teszel valamit, hogy kiköszörüld a csorbát, és elérd az általad megkívánt eredményt.
Három, elfelejted mind.
Úgy tűnik, "utólag" ismered fel, mit kellett volna tenned, mit tehettél volna.
Mi lenne, ha egyszerűen úgy tekintenéd, amit csináltál, ahogy csináltad, amit mondtál, ahogy mondtad, amit átéltél, ahogy átélted, s annyiban hagynád az egészet?”

„Talán arra vágysz, bárcsak másképp alakult volna életed egy-egy múltbéli eseménye , de ki tudja, milyen negatív következményekkel járna, ha a dolgok úgy történnek akkor, ahogyan szeretted volna.”
/Scott Shaw: ZenÓra/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr17677988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.26. 16:07:03

Ismét köszönöm ezt a posztot, drága debreceni bloggertársam! Lenyűgöz széles látóköröd! Ismét gazdagabb lettem egy mester ismeretével, kiről még csak nem is hallottam. De - hála Neked - e fal leomlott.

Fiam jutott eszembe, aki költő, rajzoló, alkotó művész, de emellett önvédelmi sportot is űz, s kinézem belőle, hogy hamarosan a spiritualitáshoz is lesz köze. 15 éves - és érdeklődő a legmesszebbmenőkig.
süti beállítások módosítása