Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Arcképcsarnok - René Guénon

2008.11.23. 17:36 | VicGilson | 4 komment

Címkék: franciaország párizs egyiptom iszlám hindu kairó hamvas béla frithjof schuon rené guénon martin lings

René Guénon (teljes nevén: René-Jean-Marie-Joseph Guénon) 1886. november 15-én született, a franciaországi Blois-ban.

Katolikus nevelést kapott, és értelmiségi családban nőtt fel. Az iskolában a filozófia és a matematika terén jeleskedett. 21 évesen azonban már a párizsi okkult tanítások követője. Ekkortájt ismerkedett meg a hindu tanításokkal, és az Advaita Védanta képviselőivel. Az 1910-es években beavatást nyert a szúfi rendbe, 1912-ben áttért az iszlám vallásra.

A nyugati világ problémáit a hinduizmus szemszögéből közelítette meg. Publikációival, eszméivel sok ellenséget szerzett magának. Többek között ezért is távozott Franciaországból felesége 1930-as halálakor. Egyiptomban telepedett le, és itt is élt haláláig.

1933-ban nősült meg újra: ebből a házasságából négy gyermeke született. Rejtőzködő, mondhatni remeteéletet élt; csak a kiváltságos kevesek ismerték pontos tartózkodási helyét. A hozzá közel álló személyekkel viszont Guénon szoros kapcsolatot tartott fenn. Zárkózottságát viszont megőrizte, és otthonát csak rendkívül ritkán hagyta el. Így, csendes visszahúzódásban alkotta műveit.

1951. január 7-én hunyt el, Kairóban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkásságának első hazai interpretálója Hamvas Béla volt, aki 1942-ben írt René Guénon és a társadalom metafizikája c. ismertető írásában méltatta a francia szerzőt. „a ma legégetőbb kérdéseit veti fel és, bizonyos, minden ma élő gondolkozónál … mélyebbre száll”; „minden eddigi szellemi vállalkozásnál nagyobb és jelentékenyebb munkába fogott”.

Ezt évtizedekig tartó csend követte. Csak 1990 után merült fel ismét Guénon neve. Ekkor már művei is megjelentek: ma már jó néhány könyve hozzáférhető magyar nyelven.

Főbb művei: A mennyiség uralma és az idők jelei; A keleti metafizika; A Lény sokféle állapotának metafizikája; A Világkirály; Szent Bernát; A modern világ válsága; A kereszt szimbolikája; Az ember sorsa a Védánta szerint; A Nagy Triád

Könyvei egyszerre lenyűgözők és félelmetesek. Látásmódja letisztult és kifinomult, meglátásai új nézőpontokat és gondolatokat keltenek az olvasóban.

Ahogy Martin Lings, Guénon személyes jó barátja mondta: „Összefoglalásképpen azt mondhatnánk, hogy küldetése abban állt, hogy egy olyan világban, melyben egyre nagyobb méreteket öltött az eretnekség és álvallás, emlékeztesse a huszadik század emberét az ortodoxia szükségességére, mely egyrészt isteni közbenjárást előfeltételez, másrészt pedig egy olyan tradíciót, mely hűséggel adja tovább generációról generációra a mennyei kinyilatkoztatást.” „…Guénon feladatai közé tartozott, hogy emlékeztessen arra, miszerint a világ nagy vallásai nemcsak eszközként szolgálnak az ember megváltásában, hanem az életben ezenkívül még két ezoterikus lehetőséget is felmutatnak, melyeket a görög-római antikvitásban mint mysteria parva és mint mysteria magna ismertek. Ezek a nagy misztériumok és a kis misztériumok. Az első az ember bukásakor elvesztett primordiális teljességhez való visszatérés útja, a második, mely az első előfeltétele, a tudás útja, az ismerd meg magadat elv beteljesítése.

René Guénon munkái azonban hasonlatosak Frithjof Schuon vagy akár Hamvas Béla műveihez: kellő ezoterikus alapok, valamint elmélyültség és nyitottság nélkül nem ajánlottak jó szívvel az olvasónak. Megértéséhez egyfajta szellemi-lelki érettség is szükséges.

Ám aki mindezekkel felvértezve veszi kézbe szerzeményeit, az rendkívüli gondolatokkal gazdagodhat.

Végezetül egy idézet 1927-es, A modern világ válsága c. könyvéből:

Szemügyre véve a modern kort, a legfeltűnőbb a szakadatlan nyüzsgés, a loholás, a nyughatatlanság, s általában a folytonos változás és az egyre rohamosabban növekvő sebesség és az egymást egyre gyorsabban követő eseményekkel való versenyfutás; szétaprózódás a sokféleségben, amelyet nem egyesít már többé egy magasabb princípium ismerete. Analízis analízis hátán a hétköznapi életben, a tudományos elméletekben, az emberi aktivitás szélsőséges, végnélküli elaprózódásához és menthetetlen széteséséhez vezetetve minden olyan szinten, amelyben emberi aktivitás egyáltalán végbemehet. Szintézisképtelenség, dekoncentráció, amely utóbbi ellentéte pedig oly feltűnő a keleti szemekben; nos ezek a magától értetődő, elkerülhetetlen következményei az egyre fokozódó materializálódásnak, tudniillik maga az anyag nem más, mint az osztás és a multiplicitás alapelve; mellesleg ez az, amiért a materializmus a népek és emberek közt szigorúan csak viszályt, háborút és számtalan súlyos emberi konfliktust képes szülni. Mélyebb anyagba süllyedés: egyre szélesebb körű megoszlás, egyre több viszály, az ellenerők egyre nagyobb mérvű aktivitása, hatalombitorlása. Ezzel szemben az ember minél inkább felemelkedik a tiszta spiritualitáshoz, annál inkább részesévé válik az egységnek, ami kizárólag az egyetemes princípiumok elfogadó igenlése révén valósítható meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr45784491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palacsin 2008.11.27. 22:42:32

Probaltam faradtam, utazas kozben, lefekves elott, egyszoval rohanva olvasni konyvet. Nagy hiba volt, az egvilagon semmire nem jutottam. 2 oldal utan azt se tudtam mirol beszel. Mar-mar idegesitett a faszi (vicces o idegesitett engem:) ). Kesobb ujra elkezdtem kipihenve, rakeszulve, raerve, mar-mar szertartasosan. Micsoda kulonbseg volt!
Rohanas, mindig csak ez a rohanas. Hova, minek, ki, miert, merre? Nem ertem. Es megis magaval ragad, amitol meg kevesbe ertem.. :)

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.12.01. 18:53:29

palacsin!
Rég jártál erre (vagy csak régen kommenteltél :)
Bizony: micsoda különbség!
És melyik könyvét olvastad - ha megkérdezhetem?

palacsin 2008.12.02. 20:22:15

Hi Vic!
Igazsag szerint nem olyan regen jartame erre, csak nem kommenteltem. A lathatatlan tomeg resze voltam :)
"A Nagy Triad"-ot olvastam eddig tole, jelenleg az "A mennyiseg Uralma es az idok jelei"-t olvasom. Lassacskan..
Es te mit olvastal tole - szabad megkerdezni? Gondolom az osszeset.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.12.02. 22:10:43

Az összeset azért korántsem :)
Ezekhez nekem is volt szerencsém annak idején.
Olvastam tőle a Metafizikai írások I-II. kötetét, A modern világ válságát, és a Beavatás és spirituális megvalósítás c. könyvét.
Nem könnyű művek.
Egy-két év múlva újra előveszem és elolvasom őket. Hátha átjön majd néhány újabb dolog :)