Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

In Memoriam Popper Péter

2010.04.16. 13:33 | VicGilson | 3 komment

Címkék: élet könyv halál isten ember mester popper péter

Szomorú esemény miatt térek vissza új bejegyzést írni.

Hetvenhat esztendősen elhunyt dr. Popper Péter, az ország egyik legismertebb pszichológusa.

Született már róla poszt, itt olvasható: spiritus.blog.hu/2008/11/19/portrek_a_mabol_popper_peter

 

 

 

 

 

 

 

 

1933 november 19-én született Budapesten. Az ELTÉ-n szerzett filozófia-logika-pszichológia szakos középiskolai tanár diplomát, 1957-ben. 1969-ben lett a pszichológia tudományok kandidátusa. Az évtizedek alatt szerepelt televíziós műsorokban, tanított sok helyen, rendszeresen, országszerte tartott előadásokat, egyik alapembere volt a Mesterkurzusnak, és rengeteg könyve jelent meg.

Nyíltan vállalt zsidósága és baloldali álláspontja miatt sokan nem kedvelték, pedig rendkívüli ember volt: tudott és mert önmaga ellen gondolkodni – ez könyveiből is világosan kiderül.

Köteteiben gyakran önismétlő (különösen egyes sztorik szintjén), de gondolataival mindig új és új megvilágításba helyezte őket. Fanyar, helyenként cinikus humora, tudatos, mély érdeklődéssel párosuló szkepticizmusa még egyedibbé tették személyiségét, s ezáltal mondanivalóját. Írásai különösen alkalmasak arra, hogy elgondolkoztassák az olvasót, hogy új szempontokra hívják fel a figyelmet; szinte kényszert érez az ember, hogy vitatkozzon a leírtakkal, hogy értelmes érveket sorakoztasson fel önmagában, hogy nézzen utána annak, amiben nem biztos, hogy jusson mélyebbre – de ezzel együtt éljen élvezetes, ne túlpszichologizált életet.

Gondolkodásra, a kulturált kritikai érzék és a fokozott nyitottság különös elegyére tanított minket az Öreg. És ránk hagyott műveivel, könyveivel, műsoraival erre tanít minket továbbra is.

Most, hogy eltávozott közülünk, ő már tudja a választ arra a kérdésre, ami életében oly’ sokat foglalkoztatta: van-e Isten, ha igen, miféle, van-e egyáltalán valami, bármi a halál után? Vagy nem tudja ő sem – hogy a rá annyira jellemző gondolati fordulattal éljek.

Popper Péter: nyugodj békében!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr581926738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zollendroller 2010.06.24. 01:39:14

Szia Vic!

Hát Popper Péternek kellett meghalnia, hogy újból hírt adj Magadról? Egyébként láttam ám, hogy néha a sutaKO-ra is benéztél. Ez megtisztelő. Sok erőt kívánok az élet viharában, kedves Barátom.

Szeretettel üdvözöllek:

Zollendroller

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2010.06.29. 14:05:02

@IGe: Poénnak jó a link :)

@Zollendroller: Szervusz, Zoli!
Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek kellett eltávoznia, hogy újra belekiáltsak az üvöltő szélbe. Az orkán elnyomja az ember hangját, megakasztja lélegzetét, megdermeszti vérét. S végül, mikor utoljára bukunk fel, a vihar majd visszafújja porrá omlott testünket oda, ahonnan jöttünk: a Semmibe.

Ezzel együtt sok erőt, kitartást és örömöt kívánok Neked!