Napi Spiritualitás

"Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van." /Alfred Bester: Tigris! Tigris!/

Friss topikok

  • VicGilson: <a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-... (2014.07.20. 23:33) Nehéz kereszt
  • tesz-vesz: 2. lett a La Man-i 24 órás versenyen. elképesztő. járt itthon is, mikor megnézte a tábort, meg ké... (2011.11.12. 21:35) Nagy öregek - Paul Newman
  • VicGilson: @IGe: Poénnak jó a link :) @Zollendroller: Szervusz, Zoli! Úgy tűnik, hogy igen: Popper Péternek ... (2010.06.29. 14:05) In Memoriam Popper Péter

Nehéz kereszt

2010.09.12. 22:35 | VicGilson | 7 komment

Címkék: élet halál krisztus kereszt popper péter szent péter

Amikor Krisztus urunk Szent Péterrel a Földön járt, bizony lihegtek a keresztjük súlya alatt. Péter azt mondta:
– Túl nehéz nekem az én keresztem, Uram. Lefűrészelek belőle egy darabot.
– Ne tedd, Péter! – mondta az Úr. De Péter mégis megtette.
Egy idő után Péter megint panaszkodni kezdett.
– Még mindig nem bírom el a keresztem súlyát. Levágok belőle még egy kis darabot.
– Ne tedd!
De Péter megint megrövidítette a keresztjét.
Alkonyodott. Farkasfalka eredt a nyomukba. Szakadékhoz értek. Krisztus átfektette rajta a keresztjét és átment. De Péteré nem ért át.
 
Részlet Popper Péter: Sárkányok barlangja című, utolsó befejezett könyvéből; a fejezet címe: Várt és váratlan látogatások, 216. oldal (Saxum Kiadó, 2010)
 
 
Az idén áprilisban elhunyt pszichológus könyvében találkoztam ezzel a tanmesével. Sehol másutt nem olvastam még – Popper Pétert ismerve (könyvein, előadásain, interjúin keresztül) még az sem kizárt, hogy ő maga költötte ezt a „legendát”.
Akárhogyan is van: pontosan visszaadja, mit is érzek magammal kapcsolatban, mivel is szembesültem az elmúlt egy esztendő hányattatásai közepette.
Egész eddigi életem abból állt, hogy fűrészelni, rövidíteni, könnyíteni akartam a keresztemen. Kibújni-kisiklani alóla észrevétlenül; letenni valahol suttyomban, egy sötét sarokban; vagy legalább elcserélni egy kicsivel könnyebbre.
 
A keresztnek valójában nincs köze a kereszténységhez – legalábbis ami ezt a kis mesét illeti.
A kereszt az egyéni emberi sorsot jelenti. Amiből megpróbálhatunk lefaragni, de akkor úgy járunk, ahogyan a történetbéli Péter – vagy ahogyan én. Tönkremegyünk, belebetegszünk, lezuhanunk – egyenesen a saját feneketlen lelki szakadékunkba.
Ha ugyanis megpróbáljuk megkurtítani sorsunkat, az olyan, mintha megtagadnánk. És ezzel önmagunkat tagadjuk meg: ebbe pedig belepusztulunk. Életnek, legalábbis emberhez méltó életnek nemigen lehet nevezni azt, amiben az ilyen személy létezik.
 
Hogy mi segíthet, mi lehet a megoldás?
Az őszinte elfogadás, úgy hiszem. De csak egyben, összességében tudom elfogadni magam igazán – innen-onnan lefűrészelve ezt-azt nem. Nem vagyunk szentek, nem vagyunk makulátlanok; egyikünk sem tökéletes. El kell fogadnunk mindent, ami a múltban történt, mindent, ami kaptunk vagy tettünk; el kell fogadnunk a piszkos, aljas dolgainkat; el kell fogadnunk magunkat akkor is, ha nagyon mocskosak vagyunk. Azt gondolom, hogy csak ebben az esetben, csak ezzel a hozzáállással tudunk formálni a keresztünkön, azaz alakítani a sorsunkon. De levágni belőle nem lehet. Büntetlenül semmiképpen.
 
Nem tudom, hogy mit jelent ez a bejegyzés; hogy visszatérés-e, vagy pusztán egy jelzés – legfőképp magamnak, hogy ne felejtsem el azt, amivel keserű tapasztalatok árán, de szembesültem.
Azt tudom, hogy nem akarok megdögleni. Meghalni akarok – de nem most.
Dolgom van még ebben az életben ezen a Földön.
Úgyhogy innen üzenem mindazoknak (vannak számosan), akik leginkább annak örülnének (vagy örültek volna már évekkel ezelőtt is), ha temetni lehetne, hogy NEM. Élek és teremtek. Pusztán hallgatásba burkolóztam (hosszúra nyúlt, jól tudom), sebeimet nyalogattam (kaptam sokat, nem egyet saját magamtól is), mostanság pedig sorsom keresztjén már formálni akarok, nem pedig eldobni vagy fűrészelni.
 
S hogy Péter miért nem sétált át a szakadékon Krisztus keresztjén? Mert csak a saját keresztünk bír el minket – mindenki másé összetörik alattunk.
 
 
Epilógus
 
Megjelent egy novellám A Világ Közepe c. fantasy-antológiában:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritus.blog.hu/api/trackback/id/tr62291688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pimander · http://pimander.blog.hu 2010.09.18. 10:18:36

Örülök, hogy megint értesülök felőled. Különösen, hogy egy ilyen poszttal. Már régóta reméltem egy ilyen fejleményt.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2010.09.22. 22:37:56

@Pimander: Ha ezt valamilyen szinten előre láttad, akkor remélem, lottózol is :)
Jelentkezek még a közeljövőben, úgy hiszem.
Örültem a találkozásnak!

Köszönettel:
maradtam, tisztelettel

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.02.12. 19:44:27

Kedves Vic!
Örülök ennek a posztnak, és Neked is. Gratulálok a novellád megjelenéséhez! Csak így tovább!
Chosy

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2011.03.11. 19:28:05

@Genealogus: Köszönöm szépen!!
Még élek. Panaszkodni nem fogok. De nehéz keresztet viszek, az biztos. Persze mindenki nehéznek érzi a sajátját.
Legjobbakat kívánom!!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.15. 20:56:13

popper ennyire kereszténybarát volt?
már értem miért vesztek össze

www.nol.hu/kult/popper_peter_lang_tamas_harminceves_konyverol?ref=sso

az érdekes választ lementettem
ezen már nem elérhető, talán a tárolt vzban.

www.szombat.org/zsgyi+minyja%E2%80%A6+-+toredekek+popper+peterrol+es+abszurd+baratsagunkrol.html

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2014.07.20. 23:29:02

<a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-van-den-bosch-sydney-es-katona-gitta.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec">Magyarország szépe 2014</a>

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2014.07.20. 23:33:43

<a href="http://www.life.hu/bulvar/20140720-kulcsar-edina-lett-magyarorszag-szepe-udvarholgyei-van-den-bosch-sydney-es-katona-gitta.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec" rel="nofollow">Magyarország szépe 2014</a>